При изключително силен интерес, днес се проведе инвестиционният форум, организиран от Infostock.bg – „Силата на инвестициите“. На него експертите обсъдиха възможностите, перспективите и заплахите пред родния капиталов пазар.

Един от участниците в панела бе Наталия Петрова – изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт – едно от най-големите управляващи дружества у нас. Ето и какво каза г-жа Петрова по време на форума:

Активите ни са над 220 млн лeва. Инвестираме на българския капиталов пазар. И напълно подкрепям тезата, че няма икономика без капиталов пазар. Капиталовият пазар е огледалото на реалния бизнес и трябва да следим да видим какво се случва в реалния бизнес, за да говорим за успешни истории. Така ще ги позиционираме в нашето портфолио.

Обръщайки се към макро рамката, ние работим в безпрецедентна среда. За портфолио мениджърите не е никак лесно. В световен мащаб виждаме някои основни проблеми да влияят на световните капиталови пазари. Част от тях са – инвазията на Русия, повишаващите се цени на енергийните ресурси, инфлацията, синхронизирането действие на централните банки и затягането на техните парични политики.

Всички фактори в световен мащаб ни говорят за една рецесия. Какво означава това? Резултатът от продължителна инфлация ще е – увеличена безработица, спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и икономическата активност.

За следващата година се очаква БВП в глобален мащаб да продължава да расте с намаляващи темпове. В глобален мащаб виждаме инфлацията на ниво от 9.8%. За България ръстът на потребителските цени е около 17%.

Централните банки предприемат действия за стопяване на инфлация. Тя няма да се върне в първоначалните си размери по думите на европейската централна банка. Очакванията на анализаторите е да говорим за сваляне до 5% на глобално ниво в следващата година.

Това ни кара да очакваме, че лихвените проценти ще се повишават. В Европа най-вероятно ще видим вдигане на лихвите със 125 базисни пункта, докато в САЩ много е възможно да станем свидетели на повишение със 75 базисни пункта. Всичко това ще влияе върху капиталовите пазари.

Ние работим в среда, в която България няма как да се изолира и развива едностранно. Няма как да бъде част и да не корелирана със случващото се на другите пазари. Българският капиталов пазар се представя много по-добре, отколкото европейски пазари. SOFIX е паднал с 8%, на фона на понижението за индекси като DAX – от над 20%. Щатските индекси също показват спад с между 20-25% през годината.

Нашият пазар, дори и без възстановяване до достигане върха от 1952 пункта за SOFIX – реално сме при 600 пункта. В България няма някакво рязко движение надолу – имаме индекси на положителна територия от началото на годината.

Нека погледнем недвижимите имоти. Има компании на българския фондов пазар, които инвестират само в това. Индексът следящ представянето им в тази посока е с ръст от 7%. Имаме фонд с тази насоченост и ръст от 7.8% Има възможност за инвестиция и в алтернативи, които могат да победат инфлацията до известна степен или да смекчат удара от нея. Българският инвеститор е обърнал поглед към недвижимите имоти и депозити – последните без никаква доходност. Дори и да тръгнат да растат, няма да е бързо и няма да са алтернатива за конкуренция на инфлационните процеси. Недвижимите имоти, ако погледнем статистиката на НСИ, имат 25% ръст в цените. Но тези активи не са ликвидни. Закупеният имот се продава много по-трудно. Алтернатива на инвестицията в имот е инвестиция във взаимни фондове.

Нивото на депозитите на домакинствата е някъде около 67 млрд лев. С депозитите на фирмите, тази сума нараства до около 106 млрд. лева. В същото време инвестициите на взаимни фондове са едва 2-3 млрд. лева. Това сочи към пенетрация на инвестициите във взаимни фондове от едва 2-3%. За сравнение близо 70% от спестяванията на американците са в акции и облигации. Тоест, българинът не е узрял за алтернативна инвестиция, която може да даде повече ликвидност и диверсификация. Достъпът до българския пазар или чуждите пазари стават посредством много ниски разходи, ако се обърнете към взаимен фонд. Ние се стремим към това като асет мениджъри, да обагитм информацията до българските инвеститори.

За следващите месеци очаквам да видя интерес и възраждане на българска фондова борса. Необходимо, за тази цел, е да привлечем интереса на компанииите и да разберат, че имат лесен и бърз начин за финансиране и достъп до финансиране. Посредством това самите емитенти ще бъдат по-интересни и повече на брой. В това ще можем да инвестираме и като фондове и като професионални или индивидуални инвеститори.

Много е важно да се инвестира в алтернативни фондове, те поемат именно стартъп компании от самото начало и успяват да ги доизградят като компании и да ги регистрират на борсите. Дават голям потенциал за растеж. За консервативните инвеститори държавните ценни книжа са много паднали спрямо номинала си, но с висока доходност.

Една добра стратегия за индивидуалните инвеститори е всеки месец да добавя известна сума към своите инвестиции във взаимни фондове. Дори пазарите да падат, това не е някакъв проблем за спестовните планове. Ниската цена позволява покупка на повече дялове, при високи пазари е обратното. Във времето се реализира доста добър ръст спрямо инфлацията. Това е метод за победа на инфлация и спестяване за нашите деца и прочие.

Една идея за рисковите професионални и индивидуални инвеститори, които очакват загуби за фондовите пазари, са фондовете с обратна на пазара връзка. Можете да си купите борсово търгувани фондове, които поскъпват, при спад на пазарите. Има и такива с дабъл и трипъл ливъридж. От опит бих споделила, че те не са подходящи за дългосрочна инвестиция, а по-скоро трябва да се използват за кратък период от време. Защото в дългосрочен план не се изпълнява същото движение на пазара.

Не бива да забравяте, че в среда на криза имаме възможност да изкараме печалба. Дори аз не очаквам, че ще останем в рецесия. Централните банки дори и да имат една политика на свиване, на паричните пазар и политика на покачване на лихви, в един момент ще стигнат до дилемата – дали да рискуват реалния растеж на икономиката или да приемат нивото на инфлация – по-високо от здравословното ниво. Най-вероятно те биха приели по-висока инфлация за сметка на растеж и следва стимулираща политика вместо свиваща и се очаква тласък на акциите и други активи. Особено и тези на БФБ.

Спонсори на събитието „Силата на инвестициите“ са „Конкорд Асет Мениджмънт“, „Телематик Интерактив България“, ПОК „Доверие“, „Първа инвестиционна банка“ и „УниКредит Булбанк“.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

Източник: www.infostock.bg